Witam!
A oto sprawdzone sposoby na przedłużenie świeżości:
Tulipan - trzeba systematycznie skracać końce łodygi. Można też przekłuć szpilką łodygę tuż pod kwiatem.Wtedy ulotni się z niej powietrze i tulipan będzie lepiej pił wodę.
Róża - jest bardzo wrażliwa na bakterie,więc często zmieniamy wodę ,- możesz także dodać odżywkę do kwiatów ciętych,albo wsypać aspirynę. Nie stawiaj róż w przeciągu!.
Gożdzik - łodygi przytnij (spory kawałek) pod kątem ostrym między kolankami - ułatwia to kwiatom pobieranie wody.
Lilia - przed wstawieniem do wody usuń pręciki z pyłkiem.Pylenie przyspiesza przekwitanie.Kwiaty wrażliwe są też na etylen,trzymaj je więc ja najdalej od kuchni gazowej.
A oto kilka zasad odnoszących się do większości ciętych kwiatów:
- czyste wazony,
- nie wstawiać liści do wody,
- zapobiegać parowaniu,
- łodygi naciąć nożem,
- nie używać sekatora,
- nocą trzymać w chłodzie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz